Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Kam dát telefon, peněženku a klíče, když vyrážím na kolo?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chtít jedno řešení je v tomto případě tak trochu s otazníky. Telefon, peněženka a klíče jsou zcela určitě tři věci, které při ježdění na kole vozit budete. Telefon pro sledování aktivity, mapy i pro případ nouze. Klíče od bytu můžete vynechat snad jedině, pokud někdo bude doma, když se vrátíte. Klíče od auta ale mohou situaci ještě více zkomplikovat. Peněženka by sice také šla vynechat, ale brát si jenom nějakou menší hotovost a doklad totožnosti znamená, že stejně budete muset tohle někam dát. A to už je ta peněženka jednodušší. Jenže, kam s tím vším?

První pekelná varianta je “nějaká ta ledvinka”, která vám ale bude víc překážet, než pomáhat. Navíc musíte zvolit nějakou s dostatečně pružným páskem, ideálně aby do ní při prvním sprchnutí nešla voda. Dáte-li do ní vše výše uvedené, bude dost těžká, takže tohle řešení je méně praktické.

Varianta “ledvinky” jsou ale i speciální pásy s kapsami. Zpravidla takové co jsou určené většinou pro běhání – zkušenosti s Belkin Fitness Belt Armband (už se běžně neprodává, ale jako inspirace se hodí) jsou takové, že se tam mobil vejde bez problém, klíče už hůře a normální peněženka navíc spíš ne.

TIP: Povinná výbava na kole aneb co byste měli na kole vozit s sebou vám možná ukáže docela dlouhý seznam, ale ono to dává smysl.

Cyklisté na silničních kolech, snažící se odlehčit všechno co mohu, nejčastěji tyhle věci vozí v kapsách v cyklodresu. Tam můžete zvolit tričko (později bundu, případně i kalhoty/kraťasy), která má na zádové straně kapsy. Je to užitečné řešení, pokud jsou dostatečně hluboké a není riziko vypadnutí.  Ideální pokud mají zip nebo suchý zip. Nevýhodu, značnou, to má jednu – pot, který velmi brzo začne pronikat směrem k mobilu i peněžence.

cyklobrasna-agogs-na-riditka.jpg

Nejvíce pohodlné je, když máte vše kam dát přímo na kole – brašna pod sedlem, ať už přímo pod ním nebo v rámu. Nebo mírně větší brašna na řidítkách (tuhle variantu používám, je v ní ještě jódová tinktura, náhradní duše, kapesník, viz AGOGS brašna na řidítka) – z té se mobil lépe vyndavá. Nepraktické v jediném ohledu, nezapomenout vyjmout pokud se od kola vzdalujete.

Mobil můžete případně ještě upevnit na řidítka na nějaký ten speciální držák. Hodí se to v okamžiku kdy chcete jezdit a navigací. Neřeší to ale kam se zbytkem věcí, byť je to řešení hodně praktické. Za předpokladu vodotěsnosti a dostatečně kvalitního uchycení.  Čas od času potkáte i někoho s mobilem v pouzdře na ruce, ale to je spíše výbava běžců než cyklistů. Na různé držáky mobilů můžete mrknout na Alza.cz do Držáky mobilů na kolo a Quad Lock Case držák mobilního telefonu na kolo pro něco, s čím mám vlastní praktickou zkušenost. A spokojenost.

TIP: Když už jsme u té vodotěsnosti. Nepodceňovat, viz Mobil rozhodně na kolo berte, ale pozor, abyste ho jednoho dne neutopili

dvoubrasna-na-zadni-nosic-force-2x10l-3.jpg

Další varianta? Batoh, samozřejmě. Zejména pokud jedete někam daleko, tak ho asi stejně budete vozit. Nevýhoda je, že batoh na zádech znamená další pocení. A opět potřebu řešit vodě-odolnost/vodotěsnost.

Podobné tomu jsou nakonec různé druhy větších brašen přímo na kolo, což bude také nejspíš varianta momentu, kdy se vydáváte na něco delšího a déle trvajícího. Tedy něco takového jako je například FORCE Double (na obrázku vpravo)

TIP: Další inspiraci můžete hledat třeba na ekolo.cz v Brašny, přepravní vaky nebo na Alza.cz v Cyklistické batohy

Foto v záhlaví je AUTHOR Elevation+ 2018

Tento tip poprvé vyšel 15. července  2018