Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Jak se chovat na kole na silnicích mimo město

Jezdím rád mimo Prahu, rozhodně mi to vyhovuje víc, než ježdění po Praze, kde jsou silnice většinou málo přívětivé pro cyklisty a občas se jim prostě nejde vyhnout. Mimo Prahu, když víte kudy, se dá jezdit po takových, kde je málo aut. Ale stejně se občas nevyhnete provozu.  Takže tento tip bude o nějakých těch praktických věcech, které vám pomohou přežít.

Sledujte značky a zároveň se nespoléhejte, že totéž budou dělat řidiči aut. To, že máte přednost zprava či jste na hlavní silnici nic neznamená. Jste na kole, takže vás běžně budou ignorovat.  Vy autu moc neublížíte, ale vám auto ano. Značky pro cyklisty samozřejmě platí, tady viz třeba Platí pro kolo značka zákaz vjezdu všech vozidel? a Mohu na kole jezdit jednosměrkou v protisměru?

TIP: O značkách a značení je řeč ještě v Proč je důležité na kole vnímat dopravní značení. A zároveň, proč vám to nebude nic platné

Nejezděte zcela u kraje silnice. Bývá tam nejen nejvíce děr a nerovností, ale také dost často sklo a jiné věci. Co navíc, když si necháte od kraje trochu odstup, budete mít prostor uhnout v okamžiku, kdy vás předjíždí někdo kdo moc nemyslí na kolo vedle něj. Je dobré se držet u kraje a chovat se ohleduplně, pokud je ale doprava pomalá a vy jedete stejně rychle, vůbec se nebojte být ve středu – nebudete-li, budou mít auta tendenci vás předjíždět a vytěsňovat.

Pozor na auta s přívěsem (lodí, atd), osobní zejména. Jejich řidiči si většinou vůbec neuvědomují, že jsou delší a je velmi časté, že začnou v návratu doprava příliš brzy.  Ještě větší respekt mějte z nákladních aut, byť tam bývají řidiči podstatně více rozumní.

Necpěte se u světel podél aut dopředu, jedině pokud tam je dostatek místa vlevo  či “vyhrazený” pruh vpravo. Jakékoliv předjíždění aut vpravo je velmi nešťastný nápad. Nebudou to čekat.

Uvědomte si, že vás řidič v zrcátku vůbec nemusí vidět. Jste poměrně malí, možná zrovna jste někde ve slepém úhlu. A navíc nevydáváte rámus jako auto.

Slepý úhel a viditelnost je peklo i na křižovatkách, tam se vyvarujte stání vpravo vedle auta, zejména těch větších. Řidiči vás vůbec nemusí vidět a problém nastavení při rozjezdu (a to nemusí ani odbočovat vpravo). Zastavte za autem a vůbec se nebojte si nechat větší odstup.

POZNÁMKA: Neškodné auto? To je takové, které stojí a ideálně má vypnutý motor, takže nehrozí náhlý rozjezd.

Pokud chcete odbočovat, pamatujte na to, že dávat signál o změně směru jízdy je nejenom slušnost, ale také dost jasná nutnost. Při odbočování vlevo sice auta za vámi nemají “přednost” v jízdě rovně, ale opatrnost by měla být hlavně na vaší straně.  Stejně jako při změně jízdných pruhů. Tady se vždy nejprve ohlédněte zpět, pokud je tam nějaké rychle se blížící auto, nehrajte si na hrdinu.

A jasně, žádné náhlé změny směru a co nejvíce rovná jízda. Stejně tak pozor, pokud začnete brzdit, tak nemáte žádná brzdová světla jako auto.

Možná vám to přijde divné, ale sledujte vše okolo a hodně se spoléhejte na sluch.  Což znamená i to, že není dobré na kole používat sluchátka.

Nezapomeňte, že někde může být povinnost zvolit cyklostezku. U které platí pár dalších praktických věcí: Třeba viz Mám na přejezdu pro cyklisty přednost?

Nejedete-li sami, tak můžete jet vedle sebe, ale opravdu jenom tam, kde je to bezpečné a nebudete omezovat nikoho dalšího (a tím ani ohrožovat sebe). Jak se na to divá zákon najdete v Mohou na silnici jet cyklisté vedle sebe?

TIP: Na co si dávat pozor při podzimním ježdění na kole?  obsahuje vhodné doplnění specifické pro podzim.

Nejvíce nepříjemné bude stoupání, tam se vaše rychlost sníží a čím větší je rozdíl rychlosti mezi vámi a auty, tím nepříjemnější to je. Dávejte o to větší pozor.

Počítejte s tím, že řidiči jsou nezodpovědní zejména v okamžiku, kdy vás mají předjíždět. Buď za vámi pojedou zbytečně deset minut krokem (občas se vyplatí jim prostě uhnout a počkat). Ty bez mozku v hlavě budou předjíždět v nepřehledném úseku – zatáčka, do kopce, úzká silnice.  Vnímejte silnici, pokud vás v nepřehledném úseku začne předjíždět auto, je velké riziko, že se něco objeví v protisměru.

A teoreticky poslední? Buďte dobře vidět. Což znamená nejenom osvětlení večer či v snížené viditelnosti, ale také dobré oblečení.

Pár dalších tipů patřících k jízdě mimo město:

Tento tip poprvé vyšel  22. července 2018