Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Ekolo není o tom, že nešlapete (Jak funguje elektrokolo)

Jeden z rozšířených mýtů o elektrokolech je ten, že na něm není potřeba šlapat. Mé první intenzivně testované a používané elektrokolo (AGOGS Gust od Ekolo.cz, dámský model viz obrázek níže) mi potvrdilo, že jezdit na elektrokolo není o tom, že nešlapete. Ve skutečnosti jsem se přistihl při tom, že šlapu možná ještě víc a elektrokolo pomáhající přišlapáváním mi umožňuje místo obvyklých 15-17 km/h ujet 21-25 km/h. Vedle toho mi navíc umožnilo vyjet kopce, které bych jinak šel pěšky.

Pokud tedy běžně dávám kolu dvě hodiny denně, tak místo 30 kilometrů mohu ujet 40 a více. Spolu s možností výběru jiné trasy (kterou bych normálně s ohledem na kopce nevybral) to nabízí možnost toho vidět podstatně více a mít z ježdění podstatně větší radost.

TIP: Na toto téma též viz TIP: Jak je to s příšlapem (pomocí) u elektrokola? Budu muset pořád šlapat? (Jak funguje ekolo) a TIP: S ekolem se nemusíte bát do toho šlapat (Jak funguje elektrokolo)

Jedna velmi pozitivní vlastnost elektrokola je ale nakonec i ta, že když už jste po pár desítkách kilometrů utahaní a nohám se moc nechce, příšlap pomůže bezproblémově dojet. Jediné co nepomůže je stav vašeho pozadí. Sedět tři a více hodin na kole je stále stejně náročné. A celé to tak trochu souvisí s Jak daleko dojedu na elektrokole?

PS: Obrázek v otvíráku je DALL E 3, generativní AI

Tento tip poprvé vyšel 10. 9. 2017