Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Jak je to s příšlapem (pomocí) u ekola? Budu muset pořád šlapat? (Jak funguje elektrokolo)

Co se příšlapu týče, tak se musíte naučit vnímat i to, jakou rychlostí jedete. Elektrokolo AGOGS GUST vám například nebude boostovat pokud jedete nad 25 km/h a příšlap samotný se tak jako tak vypíná také u 25 km/h (může se mírně lišit u modelu, předpisy daný limit má 10% toleranci).

Je dobré se naučit i to, jak vhodný je příšlap s ohledem na zvolený zadní převod. U čehož pomáhá to, že je občas lepší zpomalit, abyste měli dostupný příšlap, než se snažit přišlapávat/boostovat při vyšší rychlosti. Nějaký ten čas trvá i ukončení boostu a nástup klasického příšlapu.

Je dobré pamatovat na to, že klasické elektrokolo pomáhá při šlapání, proto ostatně také používám slovo “příšlap”. V angličtině se pro tyto typy elektrokolo se používá označení pedelec (pedal electric cycle) a klíčové opravdu je, že elektromotor pomáhá, asistuje.

Síla pomoci je dána nastavením – u Agost Gust to má pět úrovní soustavného přišlapávání a navíc ještě “boost” tlačítko, které do toho “šlápne” podstatně víc (ale není dobré to dělat příliš dlouho).

Příšlap můžete kompletně vypnout, ať už tím, že byste si vypnuli baterii (nebo počítač, řídící jednotku) nebo prostě zrušili příšlap právě na ovládací jednotce. Nezapomeňte, u elektrokola budete bez příšlapu v některých případech překonávat “váhu” motoru .

TIP: Sila příšlapu ovlivňuje Jak daleko dojedete na elektrokole.

POZNÁMKA: Existuje ekola, který umožní jet i bez šlapání – ať už tak, že si někdo upraví klasické ekolo, nebo přímo od výrobců. To už ale není kolo, můžete to rovnou brát jako elektrický moped.

Poprvé vydáno 10. září 2017