Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Jak se na kole chovat při setkání se psem?

Psi cyklisty milují, pokud jezdíte na kole, tak už tuhle zkušenost asi máte a moc dobře víte, proč se setkání s volně pobíhajícím pse obávat. V příznivém případě jste to odnesli natrženým oblečením, v méně příznivém kousnutím či pádem z kola.

Pro psa je velké lákalo to, jak se na kole pohybují vaše nohy a pokud není vychovaný a hlídaný, tak může lehce dojít k názoru, že jsou to právě vaše nohy, na které je vhodné se zaměřit. Kousáním zaměřit, jak jinak.

Volně pobíhající psové jsou nebezpečím už jenom tím, že se volně pohybují. Málokdy vnímají kolo jako něco před čím by se mělo uhnout, takže rozhodně počítejte s tím, že se vám ochotně postaví do cesty, kdykoliv náhle změní směr, vběhnou před vás.

Nepočítejte s tím, že by se vlastníci psů v nějak větší míře chovali slušně, nebo snad dodržovali to, že mají mít psa na vodítku. Nedělají to ani na cyklostezce a ve městě, natož někdo jinde.

S tím vodítkem to ale také může být zlé. Není-li pes přímo u majitele, tak si dávejte pozor, jestli není na vodítku a vy nebudete mít tu smůlu, že se pokusíte skrz vodítko projet. Je běžné, že majitel je na jedné straně cesty a pes na druhé. A mezi nimi špatně viditelné vodítko.

Problém může způsobit i zdánlivě klidný pes, takže spíše pomůže se něčemu takovému zkusit vyhnout – zpomalte, nepoužívejte zvonek (pes na něj stejně nebude reagovat),  nezkoušejte psovi ujet, požádejte majitele aby si psa přivolal a dal na vodítko

TIP: Cyklostezka je kapitola sama o sobě, viz TIP: Jak přežít jízdu na cyklostezce?

Co když došlo na nejhorší?

Srážku nebo napadení se psem opravdu nepodceňujte, pád může mít velké následky a pokousání zvířetem taktéž, hrozí infekce a zásadní zdravotní potíže. Takže nepodceňujte ani to, že ránu je potřeba ošetřit, dezinfikovat a pokud je jenom trochu větší, návštěva lékaře a tetanovka vás nemine.

Od vlastníka psa byste si měli vyžádat kontakt, jméno/příjmení, telefonní číslo (to si mimochodem zkuste hned ověřit). Pokud vznikla škoda, ať už zdravotní nebo hmotná, je velmi vhodné to zdokumentovat (určitě máte v telefonu foťák) a pokud je škoda zásadní či vysoká, je velmi vhodné uvažovat o kontaktu Policie ČR.  Právě při škodě na zdraví je toto dost zásadní, tady totiž majitelům psa může hrozit až několik let vězení.

Tento tip poprvé vyšel 14. května 2018