Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Je cyklistická přilba opravdu nutná? Co vědět o používání helmy?

Říkáte si, že mít na hlavě přilbu (helmu) při jízdě na kole je otravná záležitost, že přeci nic takového nepotřebujete? Chyba lávky, cyklistická helma (přilba) je velmi užitečný nástroj. Byť je nutné zdůraznit, že povinná je pouze do osmnácti let věku. Neznámo proč, jakmile se stanete dospělým, ji můžete vypustit. Nedělal bych to.

Především, vyberte si kvalitní přilbu (nebo helmu, chcete-li), která se vám nejenom bude líbit, ale také bude dobře sedět. Měla by i dobře větrat, což pochopíte nejvíce až někdy v parném létě.

Zásadní účel helmy? Ochránit vaši hlavu při pádu. Prasknout má totiž helma, nikoliv vaše hlava. Což je také jeden z důvodů, proč potřebujete, aby helma dobře seděla – nepadala, nesjížděla, nezasahovala příliš do čela ani moc dozadu. Helma prostě musí pohltit náraz – zabránit pohmoždění mozku. Což je jedna ze zásadních věcí, proč byste měli na helmu velmi vážně myslet.

Helmy Cratoni. Německá kvalita a skvělý poměr cena/výkon. Koupit můžete u Ebike Partners
Helmy Cratoni. Německá kvalita a skvělý poměr cena/výkon. Koupit můžete u Ebike Partners

Každá helma má upínací mechanismus – tím si upravíte “obvod” toho, co obepíná hlavu – a upínací řemínky, které sepnuté pod bradou, drží helmu na hlavě. Dobře si vše upravte, nemělo by vás to vyloženě škrtit, ale nemůže to být volné. Nosíte-li brýle, ať už dioptrické či na ochranu oči (což určitě děláte), tak zkoušejte a nastavujte helmu s brýlemi.

Hodí se protisluneční štítek, ale pokud budete používat brýle, tak rozhodně nutný není.  Nezapomeňte, že je rozdíl mezi helmami pánskými, dámskými a dětskými.

Helmu pořizujte podle toho, na jakém kole jezdíte – v obchodě vám určitě poradí. 

Stane-li se vám nehoda a na hlavu (pardon, na helmu) upadnete, je čas pořídit novou (helmu, hlavu naštěstí ne). Neriskujte s helmou, která už nemusí dobře chránit. 

Chcete-li to zopakovat ještě jednou, tak odpověď na otázku z titulku je – ano, při jízdě na kole rozhodně používejte helmu.

Hodně užitečné čtení najdet ev Helma není zázračný amulet, ukazují data. Cyklisty zachraňuje při pádech, mezi auty umírají i s ní. Ano, mezi auty. Helma zachraňuje, ale bezpečná infrastruktura je zásadní. 

TIP: Povinná výbava na kole aneb co byste měli na kole vozit s sebou vám možná ukáže docela dlouhý seznam, ale ono to dává smysl.

Poprvé vydáno 22. května 2018