Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Kolo je skvělé pro aktivní soustavný pohyb. Jak to udělat, abyste na to našli čas?

Občas s někým řeším to, jak jsem se dostal k tomu, že měsíčně dám  700 kilometrů na kole a daří se mi týdně 4 a více dnů strávit dvě a více hodin ježděním. Většina lidí říká, že na kolo nedokáží najít čas. Brání jim v tom práce, nedostatečná vůle, příliš mnoho činnosti, do kterých právě kolo neumí začlenit.

Těch 700 kilometrů měsíčně je rekreační ježdění. Nemám cyklistiku v náplni práce, nejezdím na kole do práce či po klientech. Jen jsem v roce 2017 došel k tomu, že se musím začít hýbat – cílem bylo zbavit se nadbytečných kil (110 v dubnu 2017), vyčistit si hlavu (jako freelancer jsem běžně seděl 12 hodin u počítače), zlepšit fyzičku (blížící se půl století po tom dost jasně volalo).

TIP: Jak na kole zhubnout? Důležitá otázka, protože kolo je pro pohyb v řadě případů skvělé. Chce to ale vědět některé věci.

Kolo bylo jasná volba, běhat neumím a vlastně by to ani moc nešlo, brání tomu nohy. Plavání nesnáším, chodit do posilovny v úvahu nepřipadá. Ale kolo jsem miloval už jako dítě a v průběhu toho půl století na něm i dlouhé roky jezdil. Jen nějak v posledním desetiletí se záplava práce (a polovice co na kolo nedostanu) nějak tak postaraly o to, že jsem ho začal vynechávat. Velká chyba.

Dejte si kolo do kalendáře

V květnu 2017 jsem od 16:00 do 18:00 dal od čtvrtka do pátku do kalendáře “kolo”. Což zajistilo, že mi tam nikdo nemohl dát žádnou schůzku a měl jsem vždy dobrý důvod říci “pardon, od čtyř už něco mám“. Mám tam tyhle dvě hodiny dodnes a stále to využívám.

Víkend problém nebyl, tak jsem se s velkou chutí někdy po obědě sebral na tři až čtyři hodiny vyrazil na kolo. A budete-li se ptát proč ne v pátek? No, je to doba kdy je potřeba navštívit obchody pro týdenní nákup. A jeden den v týdnu je vhodné mít od kola přestávku.

Celé to zafungovalo více než dobře, v 16:00 jsem prostě přerušil práci u počítače a šel na kolo. Vrátil se za hodinu až dvě, k práci se vrátil a dodělal ji. Ne překvapivě podstatně rychleji a s větší chutí.

Zimní přestávka

V roce 2017 jsem tohle s obrovskou chutí dělal od května někdy do konce září, začátku října. Pak počasí způsobilo, že jsem toho nechal (a dodnes si říkám, že tohle už v roce 2018 musím prodloužit, nekončit tak brzy).

2018 přinesl začátek ježdění už hned na začátku dubna (a 700 km hned za duben), pomohlo tomu skvělé počasí, ale i absťák. Ten jsem, mimochodem, nevydržel moc už v lednu a přidal 15 minut denně na indoor kole. Není to sice “tak dobré” jako venku, ale ten pohyb a následná sprcha je skvělá věc na ranní rozjezd. Šlapu na něm hned ráno a nepřestal jsem ani když už chodím na klasické kolo.

x-2018-05-02 17.01.27.jpg
AGOGS Gust od ekolo.cz

Čísla co vlastně překvapí

Po roce “ježdění” mám ve Stravě 3 792 kilometrů a 122 jízd. Od srpna 2017 délce jízdy výrazně pomáhá elektrokolo AGOGS Gust (aktuálně 2 100 kilometrů právě na tomto ekole, předtím na starším klasickém MTB Giant) – pomohlo v tom, že se mohu vydat ve stejném čase dvakrát tak daleko (viz Jízda na elektrokole), dost podstatné s ohledem na omezený čas pro ježdění.

Ta čísla nakonec překvapují i mě samotného. Nečekal bych, že to dá tolik, ale o čísla primárně nejde – jsou ale dobrá v tom, že můžete sledovat, jak se zlepšujete. V květnu 2017 jsem začínal na nějakých 10 a více kilometrech na jednu projížďku, po měsíci už to bylo dvacet, o víkendu se první padesátka podařilo asi po dvou měsících. Elektrokolo z toho nakonec udělalo až 40 kilometrů v oné dvouhodinovce a padesát až sedmdesát o víkendu. Jeden prostě nemá dost a pořád chce jezdit víc a dál.

2018-05-26 09_05_06-Ha, dalších sedmdesát ;) #like _ E-Bike Ride _ Strava.png
Tohle byl v květnu 2018 rekord, 70 kilometrů.  Nepochybně časem překonaný rekord.

Motivace

Někdo mi nedávno říkal, že by tohle prostě nedal, že se k tomu nedokáže přinutit. Chybějící motivace, jasně. Já ji našel v tom, že chci (no, potřebuji) zhubnout (z původních 110 je to na 102 v květnu 2018 a cíl je dostat to pod 95) a také v tom, že potřebuji čistit hlavu. Vhodně jsem to spojil s psaním (to ale až teď kdy vznikly @kolotipy) a našel další skvělou věc – objevování co všechno je okolo Prahy, kam se dá dojet, co zajímavého je tam k vidění.  Dobře se o tom píše na Twitter i Facebook (nemluvě o tom, že to hodně lidem i pomohlo k tomu, že našli motivaci).

Ano, jsou dny kdy nevyrazím – když celý den školím, vrátím se příliš pozdě ze schůzek, pokazí se počasí, není mi dobře.

Jsou dny kdy se mi enormně vyrazit nechce, ale zatím se vždy ukázalo, že se vyplatí to přemoci, během pár minut na kole tahle nechuť přejde.

Prostě mě to nesmírně baví a nepustilo ani po roce.

Tento tip poprvé vyšel  26. května 2018