Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Potřebujete mít na kole zpětné zrcátko?

Možná si říkáte, co že je to za zvláštní otázku. Málokdy totiž potkáte kolo vybavené zrcátky, zpětnými zrcátky, samozřejmě. Je to celkem pochopitelné, je to další váha, kterou musíte vézt, něco dalšího co “trčí” z řídítek. Není to ani běžná součást kola, když si ho kupujete.

Zpětná zrcátka samozřejmě existují. Ať už přímo na řídítka Zéfal Cyclop (na obrázku níže) nebo na cyklistickou helmu – Zéfal Z Eye. Slouží dobře k jedné věci – můžete vidět co jedete za vámi. Což je právě to, proč je dobré něco takového mít – platí to zejména v okamžiku, kdy budete na kole hodně jezdit po silnicích v klasickém provozu. K nezaplacení to může být když se chystáte vyrazit na nějakou dálkovou cestu právě po silnicích.

zefal-cyclop-zpetne-zrcatko-1.jpg

Zpětné zrcátko vám totiž pomůže nejenom vidět co je za vámi, ale eliminuje onu nepříjemnost, když ho nemáte – pokud totiž chcete vědět co je za vámi, musíte se při jízdě otočit a podívat. Což může velmi snadno vést i k nechtěné změně směru a zároveň ztrácíte přehled o dění před vámi.

Výše uvedený Zéfal má ještě variantu Zéfal Spy co se dá namontovat prakticky kamkoliv na kolo.  Azub má další možnost, zrcátko na brýle.  Dokonce existují i zpětná digitální zrcátka, ta snímají kamerou mířící za kolo a vidět vše můžete v cyklo computeru.

Takže, shrňme to. Zpětné zrcátko je velmi užitečný pomocník bezpečné jízdy, hodící se velmi, pokud často jezdíte po běžných silničních komunikacích.

Tento tip poprvé vyšel 9. června 2018