Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Mám na přejezdu pro cyklisty přednost?

Přejezd pro cyklisty potkáte nejčastěji tam, kde cyklostezka kříží silnici. Můžete ho i najít vedle klasického přechodu pro chodce. Existuje v mírně se lišících podobách, ale ta nejčastější je pruh přes silnici (pozemní komunikaci) ohraničený bílými čtverci – pokud je hned vedle přechodu, může jít o čtverce jenom na jedné straně, případně může dokonce celý přechod pro chodce být ještě ohraničen čtverci (pak jde o sdružený přechod pro chodce a přejezd pro cyklisty).  V jiných zemích může být značení poněkud jiné.

Podstatné je, že na přejezdu pro cyklisty nemají cyklisté přednost – a sakra pozor, dokonce nemají přednost ani vůči souběžně jedoucímu vozidlu, co odbočuje.

Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu – § 57 odst. 8 – (8) Před vjezdem na přejezd pro cyklisty se cyklista musí přesvědčit, zda-li může vozovku přejet, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, cyklista smí přejíždět vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Na přejezdu pro cyklisty se jezdí vpravo.

8a_prejezd.png

Přednost cyklisté nemají ani v okamžiku, kdy je vedle přejezdu také přechod pro chodce (či jde o sdružený přechod a přejezd). Hledáte-li v tom logiku, tak nejspíš podle toho, že při jízdě po přechodu také přednost nemáte (Mohu jezdit na kole po přechodu pro chodce? Dají mi auta přednost?) a také v tom, že místo pro přecházení nedává přednost ani chodcům. Na sdruženém přechodu a přejezdu ale aspoň není povinnost sesednout z kola.

v8c-sdruzeny.jpg

Po samotném přejezdu pro cyklisty se klasicky jezdí vpravo. Na druhou stranu, když už jste se bezpečně vydali na přejezd, zákon (ale až v novelizaci v roce 2016) nezapomněl, že řidiči jiných vozidel vás nesmí ohrozit.

v8b.jpg

Je možné se i setkat s přejezdy pro cyklisty vybavenými signalizací – menší semafory (dvou či tříbarevné) zpravidla s vyobrazením kola nebo kola společně s chodcem).

Tento tip poprvé vyšel 23. června 2018