Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Co zkontrolovat, než vyrazíte na cestu na kole?

Některé věci se nevyplatí podceňovat. Například to, že je pár zásadních věcí, které byste měli kontrolovat (ideálně pokaždé) když vyrážíte na kolo. Některé mohou být životu nebezpečné, některé prostě jenom šetří komplikace.

Ověřte si utažení rychloupínáku  (nebo kterou formu uchycení máte) u předního i zadního kola. Je sice málo pravděpodobné, že se povolí, ale stát se to může. A tohle rozhodně zažít nechcete, je to životu nebezpečné.

Ověřte si nahuštění pneumatik, stačí zmáčknutím. Je běžné, že pláště za pár týdnů ztrácejí tlak, ale také můžete mít píchnuto.  Jet na měkkém kole není dobré. A pokud máte píchnuto, tak daleko nedojedete (viz  Co dělat, když jsem píchnul duši?).

Zkontrolujte funkčnost brzd. Ale ne až v momentě kdy pojedete z prvního kopce. Další věc životu nebezpečná. Nezapomeňte, že nejdůležitější je přední brzda.

Otřete (hydraulické) vidlice a ověřte si vyhovující pružnost.

Ujistěte se, že řetěz není suchý ani nevydává chrastivé zvuky. Naolejovat je ho vhodné před jízdou.  Připomeňme, že se olejuje řetěz, ne zadní či přední převody.

Dobré bývá si prověřit i otáčení šlapek. Po více stovkách kilometrů může snadno dojít k tomu, že budou více tuhnout a bude čas je vyměnit.

Pokud “něco rachtá”, tak to bývá příznak nějakých uvolněných věcí- může to být stojánek, blatníky, nosič, držák na lahev, ale třeba i hlavové složení. S uvolněnými věcmi nevyjíždějte, budou se víc a víc viklat a mohou se poškodit.  Stačí je zpravidla dotáhnout.

Pokud může dojít k jízdě večer (či prostě za snížených světelných podmínek) neváhejte nad ověřením předního i zadního světla.

Tento tip poprvé vyšel 21. července 2018