Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Na co si dávat pozor při podzimním ježdění na kole?

Venku propukl podzim, všude padá listí, teploty jsou příjemné a místy se do toho silně dere babí léto. Na co si dávat pozor, při podzimním ježdění?  Je tu nová dávka věcí, které určitě každý zná, ale přesto se najdou ti, kterým se bude hodit.

Listí je zrádná záležitost. Klouže, nevíte co se pod ním skrývá, takže tohle je jedna z těch nejvíce zrádných podzimních věcí. Může schovávat kamení, kořeny, větev i díry. A padat se vám nechce.

Spadaná jablka a jiné ovoce umí klouzat ještě více, než již zmíněné listí. Pozor na různých polních cestách, ale i na silnicích. Okolí Prahy je plné stromů (a jabloní zejména), které nikdo nesklidil a nesklidí. Klouže to nejenom kolu, ale až se budete chtít postavit, tak i botám.

Silniční prvky, tedy ono bílé značení, umí na podzim pěkně klouzat. Jak čáry a šipky, tak přechody.  Kloužou i tramvajové koleje či kanály – jsou prostě mokré. Pochopitelně klouže i bláto, ale to snad tušíte. Stejně jako že byste neměli vjíždět do louží. Nikdy nevíte co skrývají.

Počasí  už bude znamenat nějaké ty deště, ale taky nižší teplotu a studenější vítr. Přizpůsobte tomu oblečení, co jiného. Teplo na ježdění je na podzim dostatečné, takže vyloženě mrznout nebudete. Ale tohle znáte, “funkční” (no kdo by si kupoval nefunkční) spodní prádlo, krátké rukávy nic nepokazí, ale dbejte na pokrytí ramen – nechcete prochladnout a vaše svaly už vůbec ne. Podle teploty a počasí pak můžete zvolit něco s delším rukávem a vhodné jsou buď i delší kalhoty (prostě něco přes kolena). Něco na horní části těla můžete vždycky podle potřeba svlékat a oblékat – bude-li to lehká skladná větrovka, tím lépe. Pamatujte na spodní část zad, tam taky nechcete prochladnout. Nebojte se ani dlouhoprstých tenkých rukavic.

TIP: Pořád platí vše v Jak se chovat na kole na silnicích mimo město. Tak na to pamatujte.

1200-unsplash.bike-autumn-shitty-pics-446447-unsplash.jpg

Otvory v přilbě si nezalepujte, ale pokud bude blíže k nule, tak rozhodně neuškodí něco pod přílbu.

Reflexní oblečení asi připomenu samostatně – buďte hodně barevní a reflexní plochy jsou dobré. Nezapomeňte, světlo už nebude do večerních hodin. Bez osvětlení na kole se budete chovat jako sebevrazi.

Blatníky se v tomhle ročním období hodí, budete totiž častěji narážet na mokrý terén (a ne nutně při jízdě v dešti).

Kdo maže ten jede, takže nezapomeňte na promazání řetězu a odpružených vidlic. Zbytek máte asi připravený, v létě jste určitě dělali klasickou údržbu.

Méně zastavujte, pokud nechcete zbytečně prochladnout.

Pít nezapomeňte. Sice to nebude už až několik lahví na pár hodin jako v létě, ale pít je potřeba i na podzim.

Věci co vozíte, zejména mobil, chraňte před vlhkostí – v létě jste něco takového museli dělat jen za deště, na podzim už bývá počasí kde vlhkost může být všudypřítomná.

A pár dodatků po vydání od čtenářů

Pláštěnku/reflexní návlek na helmu a obal/igelit na sedlo pro případ, že prší a jdete na pivo či čaj, píše Vojtěch Letko na Facebooku.

Tento tip poprvé vyšel 21. října 2018