Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Zelená pro městskou mobilitu. Po Česku se rozjíždějí sdílené koloběžky a elektrokola Bolt (TZ)

Nabídku osobní dopravy v Brně a Ostravě rozšíří sdílená elektrokola a elektrické koloběžky Bolt. V průběhu jara pak budou tyto stroje zavedeny v několika dalších městech po celé republice.

Po Praze přijíždějí zelená elektrokola do Brna, kde si bude navíc možné půjčit elektrické koloběžky Bolt. Ve stejný den, ve středu 24. března, uvede platforma Bolt sdílené koloběžky také v Ostravě a Frýdku-Místku s tím, že v příštích týdnech je začne nabízet i v dalších městech v Čechách a na Moravě. V mnoha z nich již Bolt provozuje alternativní taxislužbu či také doručování jídla a potravin pod značkou Bolt Food. Brno se však stane prvním městem v Česku, ve kterém Bolt nabízí celou paletu svých služeb, včetně sdílených koloběžek.

Platforma Bolt považuje za nejvyšší prioritu bezpečný a také zodpovědný provoz svých strojů. Proto se v aplikaci Bolt, prostřednictvím které si stroj půjčuje, jezdci před zahájením první jízdy zobrazí zásady bezpečného pohybu ve městě a také pokyny ke správnému parkování. Po skončení jízdy totiž nelze kolo či koloběžku pohodit kdekoliv, ale musí být odstavena na k tomu určených virtuálních parkovištích vyjednaných s radnicí či magistrátem. Koloběžky Bolt přitom některé informace předávají jezdci v hlasové formě, což dále zvyšuje bezpečnost jejich provozu. Například omezení rychlosti jízdy v určitých ulicích si jezdec nemusí zjišťovat na telefonu, ale dozví se o něm za jízdy přímo od koloběžky v českém, slovenském či anglickém jazyce dle nastavení aplikace. 

„Sdílená elektrokola a elektrické koloběžky jsou důležitým prvkem městské dopravy budoucnosti. Jsou rychlé, za pár minut přejedete centrum města, i v dopravní špičce a aniž se při tom zapotíte. Jejich provoz je vysoce ekologický, protože nejenže nečoudí, ale především jsou naše koloběžky vyrobeny a provozovány s cílem, být klimaticky neutrální,” vysvětluje Martin Zajíc, manažer pro elektrická kola a koloběžky Bolt pro Českou republiku, a dodává: „Jsme rádi, že přinášíme tuto moderní a k přírodě šetrnou formu městské mobility do čím dál delší řady českých a moravských měst. Je to také součástí našeho závazku, stát se v roce 2021 největším poskytovatelem služeb mikromobility v Evropě, provozující 130 tisíc koloběžek ve více než sto městech.“ 

Elektrokola i koloběžky Bolt si lze vypůjčit přes aplikaci dostupnou na Google Play i App Store, přes kterou si lze objednat i odvoz autem Bolt. Uživatel aplikaci přepne na vyhledávání kol a koloběžek a jejím prostřednictvím naskenuje QR kód umístěný na stroji. Platba za půjčení stroje je uživateli po ukončení jízdy automaticky stržena z karty uložené v aplikaci.  Za prvních 5 minut jízdy na elektrokole zaplatí zákazník 5 Kč za minutu, poté se minutová sazba sníží na 4 Kč. Sazba za využití koloběžky se počítá stejně, jen činí o korunu méně, tedy 4 respektive 3 Kč. Zelená elektrokola a koloběžky tak představují výhodnou, a vzhledem k současné medicínské krizi také bezpečnou alternativu hromadné dopravy plné cestujících. Významně tak rozšíří nabídku osobní dopravy v Brně, Ostravě, Frýdku-Místku a brzy i v dalších městech.

O Boltu

Bolt je přední evropská přepravní platforma, jejímž cílem je zajistit, aby doprava ve městech byla ještě dostupnější, pohodlnější a udržitelnější. Bolt má více než 50 milionů uživatelů ve více než 40 zemích v Evropě a Africe. V současné chvíli nabízí jak přepravu auty, tak řešení z oblasti mikromobility (elektrické koloběžky a kola) a rovněž dovoz jídla nebo doručování balíčků. Společnost se v ekologickém programu nazvaném Green Plan zavázala k úplné kompenzaci emisí vzniklých při přepravě skrze aplikaci Bolt v Evropě, což přispívá ke snížení dopadu podnikání společnosti na životní prostředí.