Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP na výlet: 27. květen, výročí Operace Anthropoid. Můžete se vypravit za památníky

27. května (někdy též 25. května) je výročí Operace Anthropoid a můžete tuto významnou událost Československých dějin oslavit cestou dokonce za dvojicí pomníků (či památníků, chcete-li).

Jeden najdete v Praze v Libni (Zenklova ulice, od května 2009), na místě, které my starší známe velmi dobře z filmů a dějepisu. Stojí tam, kde se českoslovenští parašutisté pokusili o atentát na Heydricha. My starší si tam ještě pamatujeme klasickou křižovatku, dnes je tam mimoúrovňové monstrum. V mapě můžete hledat Vychovatelnu (Google Mapy). Navštívit toto místo na kole je vcelku snadné, byť pozor na provoz na přilehlých silnicích.

TIP: Nedaleko v Kobylisích je i střelnice, na které zemřela řada z 300 lidí, kteří se stali pomocníky parašutistů. Výlet můžete směrovat i tam

Památník nedaleko Nehvizd

Méně známý , ale o to více zajímavý pro cíl vaší kolo jízdy je ten, který stojí nedaleko obce Nehvizdy na východním okraji Prahy. Dostat se tam je snadné ze silnice co vede právě z Nehvizd (do Horoušan) – cesta k památníku začíná na jižním okraji mostu před dálnici. Pokud chcete GPS, tak toto (50.123, 14.717, Google Mapy) jsou souřadnice. Případně se vám může hodit cesta v roce 2017 zaznamenaná ve Stravě.

2018-05-27 09_30_52-Tohle je správné počasí, až do jara. Ideální .... _ E-Bike Ride _ Strava.png

POZNÁMKA: Není moc jisté, že se vám podaří odjet stejným směrem jako v roce 2017, pokračování vede po poli a moc bych nepočítal s tím, že to bude použitelné. Doporučím spíše vrátit se zpět k mostu přes dálnici.  Pak můžete buď do Nehvizd nebo do Horoušan.

Památník nedaleko Nehvizd je místem, kde Gabčík a Kubis seskočili v prosinci 1941 (měli seskočit u Plzně, sem se dostali chybou v navigaci). A ano, k atentátu došlo až 27. května 1942.

Střípek československých dějin, který rozhodně stojí za prozkoumání. třeba ve Wikipedii na Operace Anthropoid a pokud vás láká delší čtení, tak skočte do Atentát na Reinharda Heydricha: Paměť pamětních desek

Fotky jsou z konce září 2017, z výše zmíněného výletu na kole.

První vydání 25. května 2018