Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Je v ceně elektrokola baterie? A kolik vlastně tak stojí?

Řekněme to hned na začátek a jednoduše. V ceně elektrokola vždy musí být  uvedena baterie a pokud narazíte na prodejce co ji neuvádí, tak je to neseriózní chování. A dělá to proto, aby ceny jeho kol proti konkurenci vypadaly nižší.

Cena baterie se liší podle kapacity, čím větší kapacitu bude mít, tím více stojí. Což je dáno prostě tím, že uvnitř baterie elektrokola se často skrývají vlastně stejné válečkovité články, na které jste zvykli u klasické tužkové baterie. A čím větší kapacita, tím více se jich tam schovává.

Většina elektrokol má baterie vyjímatelné (usnadňuje to nabíjení, převážení, atd.) a u některých modelů přímo výrobci nabízejí i vyšší kapacity, než je součást prodávaného kola. Můžete si také pořídit náhradní baterii a poté co baterie začne mít příliš nízkou kapacitu (dva až tři roky, ale záleží to na počtu vybíjecích/nabíjecích cyklů) si prostě můžete pořídit novou.

TIP: V Jak hodně degraduje baterie v mobilu, tabletu či notebooků s ohledem na její stáří? je řeč o vybíjecích/nabíjecích cyklech.

Případně může tu starou vzít a nechat repasovatcož není nic jiného, než že ji ti co to umí otevřou, staré články odstraní a osadí články novými. Ne u všech baterií je to ale možné a musíte počítat i s tím, že repasování bude pár týdnů trvat. Je to ale také jediné řešení tam, kde už původní baterie nejsou v prodeji. V některých případech můžete tímto i navýšit kapacitu.

Nezapomeňte, že prakticky každý výrobce má vlastní baterie (respektive vlastní provedení baterií) a také vlastní konektory. Bohužel v tomto ohledu není žádný standard. Lišit se mohou i v napětí a také v nabíječkách.

Nové baterie se běžně cenově pohybují od zhruba 9 000 Kč výše, čím výše Wh, tím vyšší cena (baterie do rámu SH STePS BT-E8020 504 ale už například 14 990 Kč) Wh. Vyšší kapacita baterie znamená, že dojedete dál. Pokud tedy nějaký prodejce uvádí cenu kol bez baterie, tak skutečná cena kola bude o devět a více tisíc korun vyšší. Repasované baterie vyjdou levněji, zaplatíte jen za články a práci a zpravidla je tak možné ušetřit i více než 1000 Kč na baterii (podle typu a počtu článků).

TIP: Jak pečovat o baterii u elektrokola?

Vykutálený Mountfield

S cenou kola bez baterie se setkáte hlavně u Mountfieldu a vydává to za “výhodu”. Můžete si “vybrat” jakou baterii ke kolu chcete. Krosové elektrokolo Cross 4.2 W (17) tak například má aktuálně uváděnu cenu 26 490 Kč (přeškrtnutou 36 990 Kč) a klasická 522 Wh baterie stojí 11 990 Kč (přeškrtnuto 12 490 Kč).  Bez baterie uvádí i hmotnost kola (19 kg), takže i zde musíte přepočítat baterii, tedy dalších 3.5 kg.

V roce 2023 používají označení “volitelná baterie” a pokračují v kouzelní s cenami. Stále stejně nezodpovědné chování na hranici.

Pamatujte na to, až budete chtít koupit elektrokolo a budete porovnávat ceny a váhy.

PS: Obrázek v záhlaví je elektrokolo Rock Machine SD M850. Příklad kde 500Wh baterie je umístěna na nosiči, nikoliv na (či v) rámu.

Tento tip poprvé vyšel 20. dubna 2021