Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Proč je jedna ze zásadních pomůcek cyklisty zvonek?

Život je plný takových těch běžných a základních věcí, které vám buď vůbec nedocházejí jak základní a (zároveň) důležité jsou, nebo si o nich myslíte, že je všichni znají,  případně že vůbec nejsou potřeba. Zvonek na kole je toho typickým příkladem.

Zvonek je nesmírně užitečný, dáváte tak najevo, že se blíží kolo v okamžiku, kdy někdo před vámi netuší, že se blížíte zezadu. Nesmírně užitečná pomůcka není určena k zběsilému zvonění, ale k jednomu či dvěma cinknutím, kterým často předejdete srážce či nutnosti zastavit.

Ne vždy to pochopitelně pomáhá, to je jisté. Jsou lidé co budou i slušné upozornění zvonkem ignorovat. Jsou zvířata kterým to bude jedno, ale pozor, jsou i zvířata, která na zvonek mohou reagovat splašením se. Proto dobře zvažujte kdy zvonek použít.

Zvonek se prostě hodí pro předjíždění dalších cyklistů (v Jak přežít jízdu na cyklostezce? bude mít určitě zvonek dost podstatnou roli),  kolo-běžkařů či bruslařů.

Pamatujte ale, zvonek není o tom, že si vynucujete průjezd, je to varovný signál, který pomáhá. Obzvlášť když v Česku nemáme zažitý zvyk, že při předjíždění jiného cyklisty slovně varujeme, na které straně ho předjíždíme. (viz On Your Left)

TIP: Chcete-li děti naučit správně reagovat na zvonek při pohybu na kole (nebo jinak), tak velmi dobré pravidlo je to nejprostší – slyšíš-li zvonek, jdi/jeď okamžitě na nejbližší kraj cesty. Naučíte-li je pohybovat se opravdu vpravo, tak to bude o to jednodušší.

Pokud si pořídíte kolo bez zvonku, tak moc neváhejte. Nejlevnější se dají pořídit za pár desítek korun.

PS: Ano, zvonek patří k zákonné výbavě pro kola i elektrokola. Mimochodem, Povinná výbava na kole aneb co byste měli na kole vozit s sebou vám možná ukáže docela dlouhý seznam, ale ono to dává smysl.

Tento tip poprvé vyšel 18. května 2018