Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Mohu na kole jet po dálnici? Mohu jet po rychlostní silnici či silnici pro motorová vozidla?

Snadná a rychlá odpověď na triviální otázku je … nemůžete. Ani s kolem, ani s elektrokolem. Brání tomu klasicky to, že kolo není motorové vozidlo (i když o elektrokolech si to určitá část populace myslí) a také není způsobilé rychlostně. 

Na kole nesmíte ani na rychlostní silnici (označené R). Porušení předpisů vás může stát až několik tisíc korun.  A popravdě, ve všech případech je to hodně nebezpečný nápad.

Zákon o provozu na pozemních komunikacích jasně stanoví, že na dálnici a silnici pro motorová vozidla je dovolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost není nižší než 80 kilometrů za hodinu. Z toho vyplývá, že cyklisté, ale i chodci sem mají vjezd a vstup zakázán. Porušením tohoto zákona se člověk dopouští přestupku, za který lze uložit blokovou pokutu až do výše 2 tisíc korun.

Na kole navíc nesmíte tam, kam to zakazují značky – zákaz vjezdu všech vozidel, zákaz vjezdu pro cyklisty, zákaz vjezdu všech vozidel do jednosměrné ulice (pokud tam není výjimka pro kola). Navíc ještě můžete narazit na pokyn k ukončení jízdy a vedení kola a povinnost jet po cyklostezce.

Oblíbená otázka v této souvislosti pro Prahu je, zda můžete na kole jet po magistrále. Odpověď je … můžete, ale bezpečné a příjemné to tedy rozhodně není.  Velmi podrobný přehled (a návod) má Prahou na kole v Jak do města: jezdíme po magistrále

PS: Koloběžka a elektro-koloběžka je na tom stejně jako kolo

Tento tip poprvé vyšel 4. února 2021