Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Je nějaký rozdíl mezi cyklistikou a jízdou na kole?

Dalo se na to narazit na novém COVID-19 portále. Objevilo se tam “Cyklistika i jízda na kole je v současné době povolena” a v reakci na tweetnutí se objevily dotazy, v čem je vlastně rozdíl. Dost dobrý důvod to vysvětlit. 

Stručně?  Cyklistika je sportovní aktivita a jízda na kole je doprava

Budete mít pravdu, že cyklistika zahrnuje (může zahrnovat) i jízdu na kole. Při cyklistice prostě jedete na kole. S ohledem na mikromobilitu a alternativní způsoby přepravy je ale užitečné to rozlišit. 

POZNÁMKA: Ano, původně pod cyklistiku bylo (a svým způsobem je, záleží jak se k tomu kdo staví) zařazeno všechno. Proto i třeba ve Wikipedii najdete cyklistiku jako “Cyklistika je jízda na jízdním kole s rekreačním, sportovním, turistickým či dopravním zaměřením.“. To poslední tam označují jako cyklodoprava, rekreační jako cykloturistiku

Pod cyklistiku samozřejmě můžeme zařadit jak profesionální cyklisty tak rekreační cyklisty. Prostě pokud vyrážíte na kolo za účelem pohybu či poznávání krás, je to cyklistika.

Pokud ale kolo používáte pro cestu do práce, nákup, cestu za službami, pohyb po městě, tak pak jde o dopravní/přepravní aktivitu a tím jízdu na kole.  Samozřejmě se přitom stáváte součástí cyklodopravy.  Celé si to můžete zjednodušit tím, že pokud si někdo pronajme na pár kilometrů jízdy nějaké to sdílené kolo, tak to fakt není cyklistika, prostě je to jízda na kole.

Nehledejte v tom vědu. Je zcela běžné, že oba druhy aktivitu můžete zkombinovat. Často ale něco bude převažující. 

Lze docela chápat, proč se na C19 portále objevily tyto dvě aktivity oddělené – umožňují odlišit profesionální cyklistiku a využití kola pro dopravu/přepravu. A také dát jasně najevo to, že v době C19 a omezení pohybu můžeme na kole jezdit i po městě, ne pouze po přírodě. 

PS: Hodně lidí nebude s tímto dělením souhlasit. Čas ukáže, zda se uchytí 

Tento tip poprvé vyšel  9. listopadu 2020