Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Kolik kalorií spálíte jízdou na elektrokole?

Chcete rychlou odpověď? Tolik kolik budete chtít a také zcela stejně jako kdybyste jezdili na klasickém kole. Elektrokolo nejezdí za vás, nabízí vám jenom asistenci, příšlap. Podle potřeby pomáhá se šlapáním tam, kde tu pomoc oceníte nebo potřebujete.

Úroveň příšlapu si navíc můžete řídit v několika úrovních (většinou od tří do pěti) a můžete ji i vypnout. Funguje pouze do 25 km/h, takže pokud chcete jet rychleji, máte to čistě za své.

TIP: Projděte si Výhody elektrokol? i Nevýhody elektrokol

Elektromotor navíc není tak silný, aby vás čistě bez šlapání vytáhl do kopců. Tedy, on vás tam vytáhne, ale bude to šnečí rychlostí a to vás bavit nebude, takže stejně to toho budete chtít pořádně šlápnout.

Ověřit si to můžete snadno pokud budete mít nějaké chytré hodinky či sport tracker s měřením tepu – spalovat kalorie efektivně začínáte až když se dostanete do vyšší tepové frekvence (aerobní režim). Což na elektrokole dosáhnete stejně snadno jako na kole klasickém. A ony hodinky či sport tracker vám navíc spočítají teoretickou spotřebu kalorií a můžete tedy srovnávat.

Po nějakém tom delším testování zjistíte, že rozdíl bývá okolo dvaceti procent – tedy na elektrokolo spálíte o zhruba dvacet procent méně. Na stejné trase, což je důležité dodat. A je jenom na vás, jak si upravíte využívání příšlapu abyste spálili více. Nebo, což bývá častější, budete jezdit déle a na větší vzdálenost a tím spotřebu kalorií navýšíte. Snadno tak přijdete i na to Jak na kole zhubnout?

Pořád nevěříte? Pokračujte do Studie: Elektrokola přinášejí tolik cvičení jako klasická jízdní kola.

Tento tip poprvé vyšel 17. listopadu 2020