Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Léto na statku či výlet mezi římské legionáře – Dolní Rakousko je dokonalou destinací pro rodinnou dovolenou (TZ)

Prázdniny jsou tu a kam vyrazit s dětmi než do krásné přírody nebo za hravým poznáváním historie či třeba vinařské kultury. V Dolním Rakousku si na své přijdou malí i velcí, přitom pandemií vynucená omezení vstupu do země již byla téměř zrušena stejně, jako omezení vstupu do budov podle počtu osob na metr čtvereční, očkovaní či testovaní nemusí nosit roušky, nebo postupně odpadají omezení počtu účastníků veřejných akcí.

V Praze, dne 7. července 2021 – Dolní Rakousko jako by bylo stvořené pro tu nejpovedenější rodinnou dovolenou. Nezapomenutelné zážitky slibuje například prázdninový pobyt na statku. Děti si vyzkouší zaopatřování hospodářských zvířat, naučí se poznávat plodiny a dozví se, odkud se berou naše potraviny. Nejen městské děti si budou užívat ježdění na traktoru nebo lezení po ovocných stromech, zatímco dospělí si dokonale oddechnou od shonu všedního dne. V Dolním Rakousku se lze ubytovat na nepřeberném množství rodinných farem, horských statků a také vinařství.

https://www.dolni-rakousko.info/dovolena-na-statku 

Kdo má přírodu rád divokou, může naštívit některý ze 23 dolnorakouských přírodních parků. Například mývaly a výry v přístupné voliéře v parku Buchenberg, kde se děti mohou vyřádit také v největším lanovém lese Rakouska. V přírodním parku Geras jsou kromě výběhů pro zvěř, ptačí rozhledny a chovného rybníka největší atrakcí dva domorodí rysi. Ve vesničce Texingtal v podhůří Alp si zase lze pohladit lamy, a dokonce si je i půjčit na výlet malebnou krajinou. Plivance v obličeji se přitom netřeba bát, lamy sice plivají rády a „dostřelí“ prý až čtyři metry, ale jen na sebe navzájem. 

https://www.dolni-rakousko.info/zazitky-se-zviraty

Dolním Rakouskem ovšem lze putovat i klasičtějším způsobem, protíná je 15 000 kilometrů turistických tras a 4 200 kilometrů cyklostezek podél břehu Dunaje, malebnými vinohrady či panenskou přírodou. Vedle náročných tras pro sportovně založené mezi ně patří také dlouhá řada zážitkových stezek vhodných pro rodiny s dětmi. Například v Hollabrunnu, malebném městečku kousek od Znojma, se lze vydat po stopách Kellerkatze neboli sklepní kočky, což je místní výraz pro plíseň sklepní. Děti se naučí, jak se pěstuje a zpracovává vinná réva, a dospělí ochutnají výsledky práce dolnorakouských vinařů. Za vínem vedou v Dolním Rakousku kromě pěších také cyklostezky přímo určené dětem, například údolím Kamptal.

https://www.dolni-rakousko.info/cyklistika-s-detmi

Tematických stezek vhodných pro rodiny je v Dolním Rakousku dlouhá řada a patří mezi ně například VIA.CARNUNTUM, která se klikatí mezi vinohrady a památkami na dávné osídlení Římany. Jejím středobodem je celosvětově jedinečná rekonstrukce města Carnuntum, kde lze navštívit funkční římské lázně, obchody či vily, ve kterých se zastavil čas v dobách starého Říma. Letos se budou opět konat akce jako jsou Römische Gaumenfreuden, série unikátních gastronomických festivalů zasazených do čtvrtého století našeho letopočtu, nebo zářijový Römerfestival s bohatým programem včetně gladiátorských zápasů a bitvy legionářů s barbary.

https://www.carnuntum.at/cs/carnuntum-cz 

To vše a mnohem víc přitom lze zažít bez velkých komplikací a příprav. Před příjezdem do Rakouska se není nutné registrovat ani podstoupit karanténu, pokud se návštěvník země prokáže negativním testem na Covid-19 či dokladem o očkování nebo o prodělání nemoci Covid-19. V opačném případě stačí do 24 hodin v Rakousku podstoupit PCR nebo antigenní test. To ovšem platí jen pro dospělé, na děti do 12 let v doprovodu očkovaného dospělého se povinnost prokázání bezinfekčnosti nevztahuje. Protože jsou buď očkovaní nebo testovaní s negativním výsledkem, nemusí návštěvníci země téměř nikde nosit roušky ani respirátory. Bližší informace o cestování do Rakouska jsou k dispozici zde.

Dolní Rakousko

Historické jádro dnešního Rakouska leží v srdci Evropy a již odedávna přitahovalo národy a mocnosti, které se zasloužily o pohnutou historii a bohaté kulturní dědictví této země. Díky prolínání alpské a panonské, severoevropské a jihoevropské klimatické zóny se v Dolním Rakouskou nachází na malém prostoru nesrovnatelná pestrost různých krajinných typů, jež charakterizují lužní lesy a stepi, pastviny a jezera, soutěsky a kopcovitá krajina, říční údolí a rašeliniště. Země na Dunaji se prezentuje jako přírodně půvabná, kulturně pozoruhodná a také vinařsky svůdná destinace pro dovolenou! www.dolni-rakousko.info