Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

První víkend v říjnu se v Praze představí nejnovější typy elektrokol pro nadcházející sezónu v rámci Dnů otevřených dveří v ekolo.cz (TZ)

Praha 13. září 2021 —  Mnoho fanoušků o rekreační cyklistiku i dopravu na elektrokole nepotěšilo zrušení podzimního termínu oblíbeného veletrhu ForBikes. Zde mělo ekolo.cz zajišťovat provoz testovací dráhy elektrokol. Rozhodli jsme se proto v tomto termínu představit novinky a umožnit zájemcům praktický test elektrokol v rámci víkendové akce otevřených dveří v Showroomu v Praze 4 – Krči.  

Dny otevřených dveří se budou konat v Praze 4 – Krči, v sídle ekolo.cz naproti Thomayerově nemocnici – ulice Pod Višňovkou 29. Od pátku 1. října do neděle 3. října, vždy od 9 do 19 hodin.

Letošní rok byl, co se týče sortimentu jízdních kol a elektrokol, velmi specifický. Pryč jsou doby, kdy většina značek uváděla veškeré novinky na trh na jaře. Nedostatek komponent na trhu a narušení dodavatelských řetězců vedlo k tomu, že se nové modely na trh dostávají postupně, podle toho, jak jsou výrobci schopni zajistit jejich kompletaci. Z toho důvodu zřejmě loňských 120 tisíc prodaných kusů elektrokol nebude letos překonáno. I tak ale Česko zůstává jedním
z premiantů v oblíbenosti používání elektrokol v rámci Evropy.

Českému trhu stále dominují modely terénních elektrických kol (eMTB) s pohonem od čínsko-nizozemské společnosti Bafang, následované o něco dražšími modely s pohony od Bosch e-bike, Shimano Steps a Brose.

Objevují se velmi zajímavé alternativy, například italský středový motor OLI v modelech značky Crussis,  japonským Panasonicem osazené modely značky Leader Fox, nebo motory Vinka u nové české značky elektrokol Levit. Všechny zmíněné typy by mělo být možné si v rámci akce v ekolo.cz zdarma otestovat. 

Na český trh se také letos ve větším objemu dostávají nákladní elektrokola, využívaná především pro dopravu zboží po městech. Za pár dní bude v Praze otevřeno další cyklo-logistické depo a počet logistických společností v Praze,  které ve flotile využívají některý typ cargo-elektrokola, se zvýší na dvanáct. Od příštího roku by měla být dostupná i finanční podpora pro nákup nákladního elektrokola z evropského Fondu obnovy. Součástí Dnů otevřených dveří v ekolo.cz bude tedy přirozeně i tento segment. Pro zájemce bude k otestování celkem pět různých řešení pro dopravu nákladu na kole.