Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

První FESTKA od uměleckého dua Ondrash & Kašpárek předána zákazníkovi (TZ)

Praha, Česká republika, 7. září 2022 – Společnost FESTKA je český výrobce špičkových karbonových kol, jehož výrobky jsou mimo jiné známé díky unikátním grafickým designům a společným projektům se známými umělci. Poslední takový projekt, na němž se podílelo umělecké duo Ondrash & Kašpárek (Ondřej Konupčík a Radim Kašpárek), se loni na podzim setkal s velkým zájmem médií a dvě kola, která O&K udělali, se stala nejpopulárnějšími příspěvky Festky na sociálních sítích za celý rok 2021.

Technika, kterou Ondrash & Kašpárek používají, spočívá v přenášení akrylových barev z vodní hladiny na plátno. Touto metodou vznikají působivé abstraktní obrazy složené z organických různobarevných tvarů převážně na bílém podkladu. Přenést takové obrazy na trojrozměrný povrch jako je rám kola, vidlice, představec a sedlo představovalo pro oba umělce velkou výzvu.

„Produktový design nás lákal už delší dobu, a když se nás kluci z Festky zeptali, jestli bychom nechtěli zkusit něco s jejich rámy, byli jsme oba bez váhání pro. Nemalujeme přímo na plátno nebo 3D objekt. Malujeme na hladinu vody napuštěné v mělké nádrži. Barvu na hladinu lijeme pomocí vlastnoručně vyrobených nástrojů, kterým říkáme pádla. Jsou speciálně navrženy tak, aby udržely jednotlivé barvy v paralelních pruzích, které pak rozfoukáváme a manipulujeme s nimi do požadovaných tvarů. Plátno nebo 3D objekt, který malujeme, leží pod hladinou. K přenosu pak dochází velmi pomalým vypouštěním vody z nádrže,” popisují techniku oba umělci.

Festka věnovala projektu speciální microsite na svém webu. Zákazníci zde najdou návod, jak postupovat, v případě zájmu o rám od dvojice Ondrash & Kašpárek. To je ale jenom první krok, po kterém následují konzultace s umělci a příprava návrhů a vzorků barevného provedení. Nikoho asi nepřekvapí, že první zákazník se objednaného kola dočkal až nyní. Jedná se o stoprocentně zakázkové kolo Festka Rover v převážně zelenofialovém provedení. Stačí jeden pohled a je jasné, že to čekání určitě stálo za to!

Lidi z Festky dvojnásobně těší, že kolo v takovém unikátním provedení neskončí pověšené na zdi. Zákazník je nadšený jezdec, který jistě dá tomuto všestrannému gravelovému kolu pořádně zabrat. A to jak na silnici, tak mimo ni, protože si objednal rovnou dva páry kol. Přesně podle zamýšlené koncepce modelu Rover, který je stejnou měrou doma na obou površích.

Kolo zákazníkovi předali ve svém atelieru sami umělci. Součástí malé ceremonie bylo i předání plátna se stejnými obrazci, jaké zdobí rám. Takové plátno si mohou zákazníci za příplatek objednat ke každému kolu od dua Ondrash & Kašpárek. 

Kdybyste náhodou na šťastného majitele tohoto kola narazili v Hamburku, nedivte se. Toto severoněmecké přístavní město je vedle Prahy jeho druhým domovem.

Design od dua Ondrash & Kašpárek je k dispozici pro všechny modely Festky kromě ONE a Doppler. Na webu společnosti Festka je ve zvláštní sekci návod, jak by měli zájemci postupovat. Na řadě příkladů jsou zde vidět různé možné varianty provedení. Festka ovšem upozorňuje na důležitou okolnost, že se jedná o uměleckou práci, která není stoprocentně opakovatelná a vyžaduje od zákazníků jistou míru flexibility výměnou za získání něčeho skutečně jedinečného. 

Kolo Festka Scout, který umělci udělali v počáteční fázi projektu, bude k vidění na říjnové výstavě kol Bespoked v Londýně.

ABSTRACT GRAVEL — FESTKA

Ondrash & Kasparek — FESTKA 

FESTKA x ONDRASH & KASPAREK — FESTKA

Ondrash & Kasparek je umělecká dvojice, kterou tvoří Ondřej Konupčík a Radim Kašpárek. První z nich je nejvyhledávanějším českým tatérem s početnou zahraniční klientelou. Druhý je všestranný šikula s talentem na řešení technických problémů. Když Radim přišel k Ondřejovi před deseti lety na tetování, zjistili, že sdílejí zájem o abstraktní umění. Zůstali v kontaktu a sem tam se spolu podělili o nápady. Experimentovat spolu začali před pěti lety, ale teprve když covid odčerpal Ondřejovy zakázky na tetování, začali spolu pracovat navážno. Za poslední dva roky nejenže vychytali svou techniku založenou na přenášení barev z vodní hladiny na plátno, ale vytvořili již desítky děl, které ve velmi krátké době vzbudily značný zájem kupujících.

www.ondrashkasparek.com

O společnosti Festka 

Společnost Festka sídlí v Praze, kde od roku 2010 vyrábí špičková karbonová kola na zakázku. Mezi své klienty počítá mnoho zajímavých lidí – od hollywoodských celebrit po lidi z velkého byznysu, ale i ty, kteří cyklistiku objevili až v pozdějším věku jako svou oblíbenou formu pohybu a chtějí (a mohou si dovolit) jezdit na výjimečném kole. Festka je známá svou spoluprací se špičkovými institucemi, jako je Evropská kosmická agentura (ESA) nebo České vysoké učení technické. Firmu založil bývalý profesionální cyklista Michael Moureček a jeho přítel, podnikatel Ondřej Novotný. Vizuální identitu Festky má od počátku na starosti Tomáš Hnida. Až 90 % produkce firmy jde na export, přičemž 80 % vývozu směřuje mimo EU – zejména do Asie (Čína, Thajsko, Jižní Korea, Malajsie, Filipíny) a USA.

www.festka.com

https://www.facebook.com/festka

https://www.instagram.com/festka/