Stisknutím "Enter" přejdete na obsah
Páteční koktejl je týdenní souhrn toho nejzajímavějšího o mikromobilitě, městské mobilitě, kolech, ekolech a všem co s tím může souviset. Nic nestojí, stačí si přihlásit odběr

TIP na výlet: Velká Amerika (kolo, moped, motorka, jakkoliv chcete)

Velká Amerika nedaleko Karlštejna je tak trochu legenda. Jako študák jsem tam chodil na čundry, prolézat štoly, mapovat a nechat se honit od esenbáků, protože se tam nesmělo. Ani na Malou Ameriku a řadu dalších menších lomů a závrtů. A že je jich v okolo hodně, řada z nich navíc propojena systémem štol.

Dnes se na Velkou Ameriku můžete vypravit řadou způsobu, od pěšky, kolo až po motorizované. Já byl o víkendu kousek, takže jsem si udělal menší zajížďku a omkrnul i Velkou Ameriku. Na skútru.

Velká Amerika ja na kopci nad osadou Mořina a najdete tam placené parkoviště, stánek s občerstvením, nějaké ty informační cedule o historii a možnost se projít okolo celé Velké Ameriky. 

Jinak je to prostě velká díra v zemi, kde na dně je křišťálově čistá voda a dolů vede i cesta pro automobily, ale vstup je zakázán a koupání taktéž.

Na délku má Velká Amerika zhruba 800 metrů, na šířku 200 metrů, takže takové zhruba dvou kilometrové kolečko na procházku. A z řady míst je nesmírně fotogenická. Je to i místo kde se točila řada filmů, 

Od roku 2022 je možné si projít naučnou stezku okolo lomů Velká Amerika a Mexiko. Panely vám přiblíží přírodovědné hodnoty území, historii těžby vápence a pohnutou historii trestaneckého pracovního tábora, který v lomu Mexiko.

PS: Marek Stránský přidal pár užitečností