Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Kde má být na pedále (šlapce) noha?

Občas bývá zábavné sledovat, kde kolisté mají na šlapce nohu. Někdo šlape patou, někdo při tom divně vytáčí nohu, jiný vystrkuje kolena, někdo má šlapku kdesi v polovině nohy. Najdete i “špičkové” šlapače. Co je tedy vlastně správně v situaci, kdy máte šlapku bez některého úchytů boty?

Jedno z pravidel říká, že kloub palce na chodidle má být nad osou pedálu. Včera při cestování směrem k Říčanům jsem zaslechl nějakého hustě nabušeného cyklistického otce, jak ječí na dítě “šlape se špičkou! kurva šlapej špičkou“. Což samozřejmě opravdu, ale opravdu ne a onen chytrák by zasloužil pohlavek.

To výše uvedené pravidlo budete potřebovat i v okamžiku, kdy máte kolo s nášlapnými pedály – tam si totiž musíte správně nastavit boty – a právě jejich obutí, nalezení kloubu palce a pak odpovídající posun vám zajistí, že budete mít nohu na pedále správně. A jen aby bylo jasno, kloub palce je tzv. “1. zánártní kost”, tedy ta “boule” za palcem.. Co se náklonu týče, tak se doporučuje mírný náklon dopředu (občas se objeví vodorovná poloha).

A protože tady jde hlavně o šlapání na nenášlapných pedálech, tak je důležité se naučit i aby noha byla celou šířkou na pedálu (a také nejlépe nijak extra šikmo). Budete-li mít botu příliš na hraně pedálu, tak vám ty boty moc dlouho nevydrží – takže chcete-li to poučkou, tak “chodidlo a pata by měly tvořit přímku ve směru jízdy”. Patří k tomu i to, že byste neměli vybočovat kolena ven, i tam je dobré udržovat přímku.

TIP: Důležité je vědět Jak správně nastavit výšku sedla?

Tento tip poprvé vyšel 31. března 2019