Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Na kolo se zakrytými ústy a nosem. Výjimku cyklisté nemají

Vyrazit na kolo v karanténní době není zakázáno (viz odstavec I bod h v Rozhodnutí vlády o zákazu volného pohybu osob z 15. března 2020). Výjimkou ze zákazu je pobyt v přírodě nebo parcích.  Vyrazit na procházku nebo na kolo do přírody tedy můžete a pokud budete dodržovat social distancing (tedy dostatečnou vzdálenost od cizích lidí) tak se chováte i dostatečně zodpovědně.

Od 19., března 2020 začalo platit další omezeni: 

… se zakazuje všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa);

    • k ochraně je možné využít respirátor, roušku, ústenku, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapénkové infekce;

Žádná výjimka pro cyklisty zde uvedená není, stejně jako zde není uvedena výjimka pro osoby nacházející se uvnitř vlastních vozidel. 

V praxi to tedy znamená, že pokud vyrážíte na kolo tak musíte zakrývat nos i ústa.  Je zodpovědně to dodržovat zejména kdykoliv se nacházíte na místech, kde se vyskytují další lidé.  Někde v polích či lese kde není ani živáčka je už na vás, zda tohle opatření udýcháte, nebo jestli si ulevíte odkrytím (byť způsob vyhlášení to neumožňuje). 

Praktické řešení je nákrčník nebo šátek, klasická rouška/ústenka je nejen nepraktická, ale zbytečně ji příliš brzy zvlhčíte natolik, že bude nejen neúčinná, ale zkrátíte tím její životnost. Na trhu jsou i cyklistické či běžecké roušky. 

Nezapomeňme, že nošení ústenky, šátku či nákrčníku nechrání nás samotné, ale okolí před námi. Výrazně snižuje šíření kapénkami.  Bude to platit zejména i v okamžiku, kdy vás na cestě potká jakákoliv nehoda či karambol.