Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Lime: 150 milionů cest s využitím obnovitelné energie

Lime oznámili dosažené 150 milionů cest s využitím obnovitelné energie. Nechybí ani zdůraznění , že tím ušetřili 100 tisíc plných nádrží průměrného auta. Nebo také to, že tím nahradili 32 milionů mil cest autem (přes 51 milionů kilometrů) a ušetřilo se 1.3 milionu galonů paliva (skoro 5 milionů litrů). 

Jako vždy se u podobných oznámení nabízí několik otázek. Třeba kolik z těchto jízd by bylo možné nahradit prostou chůzí a ušetřit tak ještě více.  Stejně tak jako kolik z těchto jízd by bylo možné nahradit využití městské hromadné dopravy, byť tam je jistě otázka nakolik dochází k využití obnovitelné energie. 

Obnovitelná energie je samozřejmě zajímavý “zelený” tahák, ale dá se také začít přemýšlet o tom, zda klasické “nakupování obnovitelné energie” není jenom další marketingový tahák. Z vlastních zdrojů totiž Lime energii mít nemůže. Celé to tak trochu funguje jako modernější forma odpustků. 

Podstatné také je, jaký energetický a ekologický dopad mají tisíce koloběžek, jejich výroba,  nutný servis, recyklace, nepřetržité svážení a rozvážení kvůli nabíjení a vše další s tím spojené.  Zjednodušit to na najezděné kilometry dost dobře nejde.