Stisknutím "Enter" přejdete na obsah
Páteční koktejl je týdenní souhrn toho nejzajímavějšího o mikromobilitě, městské mobilitě, kolech, ekolech a všem co s tím může souviset. Nic nestojí, stačí si přihlásit odběr

TIP: Potřebná výbava pro skútr (i motorku): Plachta 

Jedna z dost zásadních věcí do výbavy k vašemu skútru je plachta. Sloužit bude kdykoliv někde odstavíte skútr a chcete ho chránit – proti dešti (ideální přes noc, ráno budete mít suché sedátko), ale také proti slunci i dalším vlivům přírody (i prachu). A vlastně se i hodí v tom, že zakryje co tam vlastně stojí před zvědavci.

Pořízení je snadné, ceny od vyšších stokorun až po nízké tisícikoruny – stačí se pro inspiraci podívat na Plachta na skůtr na Alze

Budete-li na plachtě šetřit, tak může nemít dost zásadní vlastnost – něco vydržet a hlavně být odolnější na UV záření. Bývají z různých materiálů, ale těžko říct který je nejlepší.  Polyesterové plachty s povrchovou úpravou jsou obvykle dobrou volbou. Prodyšná plachta zabrání kondenzaci vlhkosti pod plachtou, což je důležité, aby se zabránilo korozi a růstu plísní na skútru.

Pořizujte tak aby zakryla kompletně váš skútr, ale nemusí být zase extrémně moc velká, byť ji můžete časem využít i jako nouzový stan (v takovém případě).

TIP: Osobně jsem kupoval při pořízení skútru věci v ACI v Běchovicích. A pokud dobře vidím, tak šlo o Pachta na motorku Aquatex, OXFORD (černá/stříbrná). Na obrázku výše

Na skútr se většina plachet umisťuje odzadu kupředu, prostě přetáhnete. Uprostřed mívají například sponu, kterou podvléknete pod skútrem a spojíte na druhé straně – dost zásadní, aby vám to vítr neodnesl. Na vaší plachtě může být uchycení řešeno jinak. 

Vpředu budou některé plachty mít dvě očička, ta slouží k provlečení řetězu, který dáváte na přední kolo. Vhodné jako další držák proti větru, ale také jako ochrana proti někomu kdo si bude vaši plachtu chtít přivlastnit.

Neměli byste plachtu na skútr dávat čerstvě po jízdě, kdy může být velmi horký (typicky) výfuk.

Některé plachty jsou vybaveny reflexními prvky, které zvyšují viditelnost skútru ve tmě, což může být užitečné, pokud je skútr zaparkován na veřejném místě.

TIP: Plachta na ochranu skútru je dost užitečná věc. Ale hodit se může i prostý kryt na sedák. Pro případ že začne pršet když zrovna někde parkujete a nechcete mít mokrý zadek. Ehm.

Většina plachet jde dobře složit a vejde se vám do prostoru pod sedadlo, ideálně do kufru (boxu) pokud ho máte. Často je koupíte i v skladovací tašce, ale zda se vám ji po rozloženou podaří dostat zpět do původní malé podoby je otázka. 

Uskladňujete-li motorku na zimu, tak i tam je vhodné použít plachtu.  K čemuž můžete využít interiérové plachty vs. ty exteriérové, které se hodí pro ochranu venku.

PS: Ilustrace v záhlaví je od DALL E 3 (Chat GPT) a moc realisticky plachtě neodpovídá. Plachty prostě prakticky vždy zakryjí kompletní skútr

Další tipy týkající se skútrů