Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Chytím na kole klíště? Jak se zbavit klíštěte?

Psát o klíšťové sezóně je vlastně už skoro marné, vypadá to, že klíšťata mají sezónu většinu roku, stejně tak jako že jejich přemnožení je tak nějak setrvalé. Je to nepříjemné, protože přinášejí riziko problematické nemoci.  Jak je to s možnosti chytit klíště při ježdění na kole?

Především, pokud se budete držet na silnicích, (cyklo)stezkách a cestách mimo lesy, tak můžete být v klidu. Nejenom že suché a teplé počasí klíšťatům nesvědčí, ale na těchto místech klíště hned tak potkat (a hlavně chytit) nemůžete.

Horší to už je, pokud jezdíte v listnatém či smíšeném lesním terénu – tam se klíšťatům daří. Jednu věc je ale nutné dodat – klíšťata nepadají ani neskákají na lidi ze stromů. Najdete je ale v trávě a porostu, ideálně trochu vyšším – při jízdě skrz se asi nechytí, ale pokud tam budete stát či pomalu procházet, riziko existuje.

Když už padl jeden mýtus (ten o skákání ze stromů), tak pozor i na to, že dříve platné “klíšťata nejsou v nadmořské výšce 1100 a výše)” už také dnes moc neplatí. Oteplování výskyt klíšťat přineslo i do výšek nad původně obvyklý “limit” 700/800 metrů nad mořem.

TIP: Povinná výbava na kole aneb co byste měli na kole vozit s sebou vám možná ukáže docela dlouhý seznam, ale ono to dává smysl.

Jak se zbavit klíštěte?

Měli byste vědět, že riziko napadení infikovaným klíštětem je v nižších desítkách procent (udává se 30 procent) a třetí mýtus co je nutno zmínit je ten, že ho z těla dostanete snadno tak, že ho potřete olejem nebo krémem. To nedělejte, zpravidla tím uspíšíte to, že se přidusí a vyvrhne obsah střev do rány. Stejným mýtem je, že infekci způsobí samotná kusadla, zejména pokud zůstanou v ráně.

Dnes už ani neplatí ono vytáčení v protisměru hodinových ručiček – to povede snadno k tomu, že klíště přetrhnete nebo ho (opět) vymáčknete – otáčení dobré je, ale jenom v podobě tam a zpět zhruba o čtvrtinu.

Na vyjímání klíšťat existují různorodé pomůcky, kdy ty nejlepší odstraňují klíště (jemným) tahem – ne příliš se hodí pinzety a rozhodně se nehodí vaše prsty (tam opět hrozí zmáčknutí klíštěte a vytlačení obsahu střev do rány). Prsty byste se ostatně klíštěte pokud možno neměli dotýkat.

TIP: Povedený nástroj na odstranění klíštěte mají na www.kliste.cz . Hodí se dost i pro cyklisty. Najdete tam i pár dalších užitečných tipů jak zacházet s klíšťaty.

Pokud klíště odstraníte ještě při jízdě, tak nezapomeňte na dezinfekci – jódovou tinkturu nebo něco podobného byste tak jako tak měli vozit v brašně.

POZNÁMKA: V roce 2018 jsem chytil klíště jenom jednou. Právě ona zmíněná jódová tinktura se ukázala jako dobrá cesta, jak se ho zbavit: Zakápnout, nechat několik minut působit, klíště se samo pustilo a stačilo ho kapesníkem tahem odstranit z místa vkusu.

Jak předejít klíštěti?

Pokud budete mířit do nějakého listnatého lesního prostoru či lučního porostu, tak můžete napadení klíštětem předejít použitím repelentů – klíšťata odradí zápachem, který jim nevyhovuje.

Tento tip poprvé vyšel 7. 6. 2018