Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Proč je důležité na kole vnímat dopravní značení. A zároveň, proč vám to nebude nic platné

Tipů věnujících se dopravnímu značení tu už pár je. Třeba onen pruh pro kola co není pruh, přejezd pro cyklisty  a přechod pro chodce, jednosměrka. Znalost dopravních předpisů a značení je jedna z velmi nutných věcí. Tohle se musíte naučit sami a také to musíte učit děti. Musíte vědět o všech těch zákazech vjezdů.

Nejkratší česká cyklostezka.. Starý Máteřov - Pardubice (Lukáš Vlk, Facebook)
Nejkratší česká cyklostezka.. Starý Máteřov – Pardubice (Lukáš Vlk, Facebook)

Musíte správně řešit i značení přímo na vozovce, kde vám často (Praha to má nově extrémně v oblibě) budou připravovat podivné rébusy. Ale bohužel také životu nebezpečné situace. Což je jedna z oněch věci, kterou prostě brzy zjistíte. Jste na kole a všichni okolo vás jsou na oplechovaných obludách, takže od vás budou očekávat absolutní dodržování předpisů a současné vás zcela ignorovat. A taky se vás občas snažit zabít. Občas protože jsou slepí a blbí, občas prostě proto, že jsou bezohlední.

Patří sem i to, že musíte velmi dobře vědět kdy máte přednost v jízdě a kdy ji máte dávat. Což bude opět mít stejný háček, rozhodně nikdy nepočítejte s tím, že auto co vám má dát přednost vám ji skutečně dá.

Zdůrazňovat sledování semaforů sice možná je zbytečné, ale pro kolo platí. Byť cyklisté v tomto ohledu bývají nesmírně kreativní. Ale neměli by. Dopravní značená a předpisy platí pro všechny účastníky silničního provozu. Tedy i cyklisty.

TIP: Užitečné věci  najdete v Jak se chovat na kole na silnicích mimo město, jsou tam další velice konkrétní věci, se kterými se budete setkávat.

Dopravní značení upozorňující na výmoly a díry na silnici je jedna z těch velmi užitečných varujících věcí. Jenže, to rychle zjistíte, pro cyklisty je tohle jenom velmi málokdy prospěšné. Takže ani tady to přes značení neřešte, prostě se musíte dívat před sebe.

Pozitivnější to ale je dost často u různých slepých ulic či zdánlivě neprůjezdných oblastí. Pro kola nakonec totiž možná průjezdné budou. Ale neznamená to, že si občas nezajedete a nebudete se vracet.

Tento tip poprvé vyšel 4. dubna 2019